Dialectische Gedragstherapie
Dialectische gedragstherapie (DGT) is een derde generatie gedragstherapie en onderscheidt zich van cognitieve gedragstherapie doordat er veel gewerkt wordt rond acceptatie via mindfulness en niet enkel rond het veranderen van gedrag.
Mensen die worstelen met emoties en het reguleren ervan, (terugkerende) problemen ondervinden in relaties, momenten hebben van crisis soms gepaard gaande met automutilatie of suïcidegedachten, gevoelens van leegte en verveling ervaren, trage terugkeer naar een emotioneel basisniveau ervaren, destructief en/of risicovol gedrag stellen, problemen met hechting ondervinden, zwart-wit denken, overspoeling door emoties of het wegduwen ervan,… .
Een verwijzing naar een vaardigheidstraining in groep is meestal aangewezen. DGT bestaat namelijk altijd uit deelname aan een vaardigheidstraining en een individuele therapie.
De vaardigheidstraining is een training in groep waar volgende delen aan bod komen: crisisvaardigheden, kernoplettendheidsvaardigheden, emotieregulatievaardigheden en intermenselijke effectiviteitsvaardigheden. Daarnaast moet de cliënt een individueel traject volgen bij een DGT-coach om de geleerde vaardigheden in zijn of haar dagelijks leven te integreren.
DGT is een zeer intensieve therapie die bewezen werkzaam is als het gevolgd wordt zoals het is ontworpen namelijk training in groep gecombineerd met individuele therapie.